SAUNA

Sauna je najbolja metoda za opuštanje tijela i uma koja datira stoljećima unatrag, a prednjači pred svim drugim metodama detoksikacije tijela. Osim što aktiviraju kožu za izlučivanje štetnih tvari iz organizma, saune odlično umiruju te pomažu dovesti naš organizam u ravnotežu.Finska sauna pogodna je za sve osobe izuzev malene djece i beba te osoba s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti ili otvorenih rana na tijelu. Temperatura finske saune iznosi od 70°C do 100°C, dok se vlažnost postiže polijevanjem vode preko vrućeg kamenja.

 

Odlučili ste da se malo opustite i odete u saunu a ne znate kako je pravilno koristiti?

Kako koristiti saunu?

1) Prije samog odlaska u saunu vrlo je bitno da se adekvatno pripremite i opremite za to. Izbjegavajte da u saunu idete pod utjecajem alkohola ili odmah po završenom obroku, jer vam to može bespotrebno otežati disanje. Ako spa tretmane tj u ovom slučaju korištenje saune zakazivati unaprijed, trudite se da budete tačni i prije ulaska u saunu obavezno skinite sav nakit, šminku i ostalo što bi moglo stvoriti probleme.

Također, poželjno je da neposredno pred ulazak u saunu, istuširati, ukloniti sve nečistoće s tijela i dobro se izbrisati. Što vam je koža suha, više ćete se znojiti tj efekt saune će biti veći.

 

2) Kada napravite dobru pripremu, sada je konačno i vrijeme za ulazak u saunu. Taj prvi ulazak u saunu bi obično trebao trajati između 10 i 15 minuta. Ako ste prvi put, naravno preporučuje se manje zadržavanje od 5 do maximalnih 10 minuta, da bi se navikli na saunu.

Kada uđete u saunu udobno se smjestite, sjedite i fokusirajte se na pozitivne misli i na izbacivanje svega negativnog iz sebe. Dvije minute pred izlazak preporuča se da ustanete i budete malo u uspravnom položaju i polako se pripremite za izlazak.

 

3) Kada izađete iz saune, nikako ne bi trebalo da se odmah tuširate hladnom vodom, već pričekajte bar nekoliko minuta i onda ići pod tuš. Postavite vodu da ne bude previše hladna, veća samo ugodno osvježavajuća, da ne traumirao svoj organizam. Ukoliko imate osjećaj da ste dehidrirali slobodno konzumirajte nešto osvježavajuće, najbolja bi bilo obična voda.

 

Ako planirate da se ponovo vratite u saunu, gledajte da to ne bude odmah nakon nekoliko minuta nego pričekajte da prođe 10-15 minuta do sljedećeg povratka. Također, ako planirate povratak, nemojte koristiti nikakve kupke i ostala pomagala za pranje tijela pod tušem. Maximalni broj ulazaka u saunu tijekom jednog boravka je do 3 puta, a osobama koje prvi put posjećuju ne bi se preporučilo više od jednog ulaska dok se ne priviknu.

4) Kada završite s ulascima u saunu, možete zatražiti neke dodatne tretmane opuštanja, kao što su razne vrste masaže ili hidratiziranje lica i cijelog tijela.

– Ukoliko osjetite bilo kakve tegobe, obavezno se odmah obratite terapeutu ili nekom od zaposlenika.