masaza_za_trudnice

Masaža i dejstvo masaže na organizam-Wellnes centar”Ahmedić”

Masaža je prirodna metoda kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma. U osnovi svake masaže je dodir-pokret. Baš preko dodira se omogućava pravo pozitivno terapijsko djelovanje. Uopće, na cijeli organizam djeluje tako što relaksira muskulaturu, ubrzava cirkulaciju, smanjuje spazam – napetost mišića. Ona postoji koliko i ljudska vrsta.

Masaža je oblik medicinskog tretmana i dio fizikalne terapije. Kod nje se liječenje vrši mehaničkom energijom. Postoji više vrsta masaža:

- Manuelna masaža – kod nje se koristi mehanička sila preko posebnih pokreta ruku
-Masaza refleksnih zona – tu se otkrivaju patološke promjene u refleksnim zonama
-vibraciona masaža – izvodi se pomoću vibratora – specijalnih električnih aparata
-podvodna masaža – izvodi se pomoću pulsatora koji izbacuju mlaz vode ili zraka pod određenim pritiskom u specijalnim kadama
-ultrazvučna masaža – masaža ultrazvučnim vibracijama

Manuelna masaža se najviše koristi kod nas. Ona se dijeli na terapijsku, sportsku i higijensku-kozmetičku. Primjena masaže utječe na kožu, potkožna tkiva, mišiće, zglobove, živce, krvne žile.

Djelovanje masaže na kožu

Na koži se izvode sve masaže. Masaža otklanja odumrle stanice s kože, sekret lojnih i znojnih žlijezda, bakterije, poboljšava
se disanje kože i otvaraju se pore, dolazi do bolje prehrane kože, koža postaje elastičnija i nestaju bore.

Djelovanje masaže na mišiće
Masažom se poboljšava elastičnost i aktivnost mišića. Kraća masaža – od 5 minuta – nekad brže oporavi zamoreni mišić nego masaža od 30 minuta. Neki masažni hvatovi – pokreti opuštaju i istežu mišiće, neki smanjuju grč, neki smanjuju bol, razbijaju ožiljnim tkiva, eliminiraju štetne otrovne produkte.

Djelovanje masaže na zglobove

Zglob je spoj dvije ili više kostiju. Ako dođe do neaktivosti mišića ili imobilizacije – kada je zglob u gipsu, smanjuje se cirkulacija i ishranjenost zgloba. Može doći do degenerativnih promjena – okoštavanja, pa se zglobna kapsula – oklop zgloba – smežura, gubi se sinovijalna tekućina koja je bitna za normalno klizanje zglobnih dijelova i time se remete normalni pokreti u zglobu. Masažom može smanjiti bol, da se poboljša prehrana zgloba, da se smanji otok i da se poveća pokretljivost zgloba.

Djelovanje masaže na krvotok i limfotok

Masaža djeluje na površinske žile kože, kapilare i limfne sudove, tako što se potiskuje krv sa periferije ka srcu. Smanjuje tlak u venama i arterijama i ubrzava protok krvi. Srce počne pravilnije raditi, ai smanjuje se visoki krvni tlak. Masažom se otvaraju novi kapilare, ai propusnost se kod postojećih kapilara povećava. Masaža dovodi do
ubrzanja cirkulacije čak i do 7 puta i pri tome se srce ne napreže. I protok limfe se poboljšava. Doslovno se limfa u miru kreće kap po kap, a tijekom masaže teče u mlazu. Limfa je bitna za smanjenje otoka.

Djelovanje masaže na živčani sustav

Ovdje učinak masaže ovisi o vrsti masaže. Nježna, blaga masaža djeluje umirujuće, a jača masaža – snažna – djeluje
uznemirujuce. Poboljšava se vodljivost živaca.

Djelovanje masaže na probavni sustav

Poboljšava se peristaltička aktivnost u debelom crijevu, sprječava se tzv. zatvor. Masaža jača zidove crijeva, pomaže probavu i eliminiranje hrane. Stimulira izlučivanje probavnih sokova iz želuca, jetre i crijeva.